sâmbătă, 11 decembrie 2010

Fasolea


Semintele comestibile ale acestor plante din familia leguminoaselor,care include o mare varietate de tipuri de fasole,sunt bogate in proteine,vitamine,minerale si fibre si totodata sunt foarte sarace in grasimi.In bucatarie,datorita capacitatii ei de a absorbi aromele altor alimente,fasolea poate fi folosita ca baza pentru nenumarate feluri de mancare.Cele mai multe soiuri de fasole necesita inmuiere in apa rece peste noapte.




Fasole neagra
 Acest soi de fasole cu bobul negru stralucitor,in forma de rinichi,este des folosita in bucataria caraibiana.Au un gust usor dulce,iar culoarelor puternica da tusa distincta supelor,salatelor din fasole mixta sau preparatelor la cuptor.














Fasole cu ochi negru (fasolita)
 Cunoscuta si sub numele de mazarea vacii,acest soi de fasole este un ingredient essential in bucataria creola si unele preparate indiene cu cury.Aceasta fasole mica de culoare crem are drept caracteristica o pata mica neagra in locul unde era fixata in pastaie.













Nautul
 Bobul robust si plin de naut seamana cu arahidele si au un gust delicious si o textura cremoasa.Necesita un timp mare de fierbere si este folosit mult in bucataria mediteraneana si din Orientul Mijlociu.In India este cunoscut sub numele de gram si se macina obtinandu-se o faina din care se prepara clatite groase si lipii.













Fasole mica (Haricot)

Pe piata aceasta fasole se gasete mai ales la conserve.Are o culoare ivorie,o forma mica si ovala si se preteaza la multe tipruri de preparate.















Fasole Pinto
 Versiunea mai mica a fasolei borlotti,fasolea pinto cu un gust savuros si o coaja aspectoasa,este numita si fasole pestrita.Intens folosita in bucataria mexicana,se prepara adesea in mancaruri specifice in care fasolea este mai intai fiarta pana se inmoaie iar apoi se prajeste cu usturoi,ardei iute si rosii.












Fasole Hepper (Mung)

Usor de recunoscut cand germineaza,aceasta fasole cu bobul mic de culoare oliv este originara din India.Fiarta,este moale si dulce si se foloseste la preparatele curry sau dahl.Daca o tinem la inmuiat peste noapte se scurteaza timpul de fierbere de la 40 de minute la jumatate.










BENEFICII PENTRU SANATATE:
Fasolea poseda din plin atributii curative.E bogata in fibre insolubile,fier,potasiu,fosfor,mangan,magneziu,acid folic si marea majoritate a vitaminelor B.
Fibrele insolubile asigura peristaltismul intestinal,iar cele solubile micsoreaza nivelul colesterolul din sange,ceea ce reduce colesterolul cu pana la 20% daca mancam regulat fasole uscata.Lignina ajuta si la mentinerea echilibrului hormonal al organismului.


Sugestii Culinare

Daca nu aveti prea mult timp la dispozitie puteti accelera procesul de inmuiere: mai intai fierbeti fasolea in apa clocotita 2 minute,apoi luati-o de pe foc.Acoperiti si lasati 2 ore.Scurgeti,clatiti si acoperiti cu apa rece pentru fiert.
Daca fierbem fasolea in oala sub presiune reducem timpul de fierbere cu aproximativ trei sferturi.
Nu puneti sare in apa in care fierbe fasolea deoarece se intareste.Fierbeti mai inati fasolea si dupa aceea potriviti cu sare si piper.Alimentele acide precum rosiile,lamaile sau otetul,de asemenea intaresc fasolea.


Idei de preparare si servire rapida a fasolei
Pentru a da aroma fasolei adaugati inainte de fierbere ceapa,usturoiul,ierburi sau condimente.Indepartati-le inainte de a servi.
Deasupra unei tortilla calde puteti condimenta,linte rosie dahl si ceva ceapa prajita,rulati si apoi mancati.
Asezonati fasolea fiarta cu ulei de masline presarat la rece,zeama de lamiae,usturoi zdrobit,cubulete de rosie si busuioc proaspat.
Amestecati naut fiert cu ceapa verde,masline si patrunjel tocat,apoi stropiti cu ulei si zeama de lamiae.
Pasati fasolea fiarta cu ulei de masline,usturoi si cilantro si ungeti pe paine prajita.Puneti deasupra un ou ochi.
Caliti fasolea fiarta in ulei de masline,cu ceapa toccata,ardei iute,usturoi si frunze de coriandru.
Caliti putin usturoiul in ulei de masline si adaugati fasolea fiarta sau din conserva si ardeiul iute proaspat tocat,apoi fierbeti cateva minute pana se ingroasa sosul putin iar fasolea e sufficient de patrunsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu